TOKİ, İstanbul’da bin 446 yeni konut inşa edecek. İşte başvuru şartları

Ev almak isteyenlere büyük fırsatlar sunan TOKİ yatırımlarına son sürat devam ediyor. TOKİ, İstanbul’daki yeni projelerinin ihale tarihlerini açıkladı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, İstanbul’da toplam bin 446 konut inşa edecek. Bunlar birinci ve ikinci etap şeklinde ikiye ayrılacak. Her iki proje de Başakşehir Kayabaşı bölgesinde gerçekleştirilecek. Başakşehir ilçesi, Kayabaşı Mahallesi’nde yapılacak konutlardan birinci etabın ihalesi 16 Eylül 2020 tarihinde saat 14.00’te gerçekleştirilecek. Toplamda 652 konuttan meydana gelecek birinci etapta 6 adet dükkan yer alacak. Yine Kayabaşı Mahallesi’nde inşa edilecek ikinci etaptaki toplam konut sayısı ise 794 olarak belirlendi. İhalesi 17 Eylül’de saat 14.00’te düzenlenecek. TOKİ’nin ikinci etap projesinde ayrıca çok sayıda dükkan yer alacak.

BAŞVURU ŞARTLARI

Henüz başvuru tarihleri belli olmadı. Başvuru tarihleri belli olduğunda, alt gelir grubu için başvuru sahibinin;

T.C. vatandaşı olması,

Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekmektedir),

Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç),

Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması,

Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamaktadır.),

Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 5.500 TL olması (Yani başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 5.500 TL olması gerekmektedir.) (İstanbul ilinde gelir şartı 6.000 TL olarak uygulanmaktadır.),

Bir hane halkı adına -yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları- yalnızca bir adet başvuru yapması gerekmektedir.

Ayrıca, yukarıdaki başvuru şartlarına sahip olan;

1. Kategori olan “Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerinin” ,

2. Kategori olan“En az %40 Engelli Vatandaşlarımızın”

3. Kategori olan “Emekli Vatandaşlar”ın

4. Kategori olan “Diğer alıcı adaylarının” başvuruları ayrı olarak 4 kategoride kabul edilecektir.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Başvuru sahipleri, Kimlik Fotokopisi, Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri, kredi kullanım durumuna göre T.C. Emekli Sandığından alacakları “Hak Sahipliği Belgesi”

Engelli vatandaşlarımız, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporunu (en az % 40 engelli olduğuna dair),

Emekli vatandaşlarımız, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan Emekli Kimlik Belgesini veya belgesi henüz çıkmadı ise emekli olduğunu gösteren belge veya yazıyı İbraz edeceklerdir.

Kuralar ve başvurular için öncelikli olanlar şehit aileleri, harp ve vazife malulleri, dul ve yetimlerin yanı sıra engelli vatandaşlarımıza belli bir kontenjan ayrılıyor. Bunun yanı sıra emekliler için de özellikle kontenjan bulunuyor.

TOKİ AÇIK SATIŞ DUYURULARI NEREDEN TAKİP EDİLİR?

TOKİ Başkanlığı açık satış duyurularını kurumsal internet sitesinde yer alan Satışlar sayfasından duyuruyor. Bu sayfa üzerinde hem açık satış ile satılan konutlar hem de açık artırma ile satışa çıkarılan konutlar bulunuyor. Bu durum kurumun açıkladığı satış birimine göre değişiyor. Açık satış duyuruları genellikle 6 ay olarak yayımlanıyor. Ancak talep çok olduğunda bu süre dolmadan satışlar tamamlanıyor.

Açık satış duyurularında vatandaşlar konutları başvuru önceliğine göre alıyorlar. İlk başvuruda bulunan vatandaş konutun sahibi oluyor. Satışlar Ziraat Bankası ve Halkbank aracılığıyla yapılıyor. Projenin durumuna göre yüzde 10 ila yüzde 25 arasında peşinat ödemesi yapılıyor. Geri kalan tutar ise işyerleri için 60 ay, konutlar için ise 240 aya kadar vadelendirilebiliyor.

TOKİ Başkanlığı'nın ihale ile satışa çıkardığı konutlara ise vatandaşlar ihale düzenlenmeden önce başvuruda bulunarak ihaleye katılıyorlar. İhalede satılan evlere en yüksek teklifi veren vatandaşlar evleri almaya hak kazanıyor.

TOKİ AÇIK SATIŞ NE DEMEK?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından satışa sunulan konutlar farklı kategorilerde satılmaktadır. Alt gelir grubu için üretilen ucuz konutlar çok fazla sayıda başvuru aldığı için kuralı olarak satılmaktadır. Ancak bu tip satışlarda bazen yeterli sayıda başvuru olmaması bazen de kurada adı çıkan kişilerin vazgeçmeleri ya da kurada hak kazanmasına rağmen TOKİ alt gelir grubu başvuru şartları için uygun olmamaları gibi nedenlerle başvuruları iptal edilebilmektedir. BU şekilde elde kalan konutlar TOKİ tarafından açık satış yöntemi ile kurasız başvuru önceliğine göre satılmaktadır. Bu konutlar TOKİ'nin internet sitesi üzerinden ilan edilmekte olup ev başvurusu, projelere göre Ziraat Bankası ve Halkbank şubeleri üzerinden konut peşinatı ile şahsen yapılmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yeter özgüner 3 yıl önce

Merhabalar detaylı anlamadım ama bende ev almak istiyorum dulum hiç bir maaş filan gelir yok belli işimde yok yevmiye gidiyorum ne iş olursa iki çocuk annesiyim benim alma imkanım olurmu mümkünmü sadece öğrenmek istiyorum.
(CEVAP: Yeter Hanım, TOKİ evlerine başvurmak için Zİraat Baknkası ya da Halkbank'a gidip bulunduğunuz yörede projeler olup olmadığını önce öğreneceksiniz. Eğer proje varsa alt gelir grubu evlerine başvuru yapacaksınız. Sonrası kura işi.)

Avatar
İlhan uygur 3 yıl önce

Emekliyim evim yok istanbul esenyurtta oturuyorum istanbulun herhangi bir bölgesi olursa olsun tokiden ev almak istiyorum mümkünmü acaba