İzmir’in Selçuk ilçesinde artan konut ihtiyacını karşılamak amacıyla 50 bin sosyal konut kapsamında projelendirilen yeni yerleşim alanı 1.000 konuttan oluşuyor. İki etap şeklinde planlanan projenin yaklaşık 130 bin metrekare alan üzerine tasarlanan ilk etabında 51 blokta 555 konut bulunuyor. Ayrıca beş ticari bina, bir ilkokul ve cami ile 637 açık otopark yer alıyor.
Projelerini engelsiz yerleşimler hedefiyle hazırlayan TOKİ, Selçuk’taki yeni yerleşimde de bu doğrultuda bina girişi engelli rampaları, yol kaldırım arası engelli rampaları ve engelli otoparkları ile engellilerin erişimini kolaylaştıracak uygulamalara yer verdi.
GELENEKSEL KENT DOKUSUYLA UYUM
Kozmopolit bir kent olan İzmir'de, toplumun sosyal yapısı ve kültürüyle şekillenmiş konut yapılarının çeşitliliği içinde konutlardaki ortak dilin, modern mimariyle proje alanına uygulanması hedeflendi.
Yatay yapılaşma kültürü, proje alanında konut bloklarının kat sayılarının düşük tutulmasıyla hayata geçirilirken, kırma kiremit çatı, dar ve uzun pencere tiplerinin konut bloklarında kullanılması ve açık renk cephe boyası seçimleriyle projenin geleneksel kent dokusunda kendine yer edinmesi sağlandı.
SOSYAL YAŞAM KÜLTÜRÜ
Geleneksel mimaride “hayat” olarak tanımlanan, evlere bitişik duvarlarla çevrili öz yaşam alanlarının kamusal düşünceyle tekrar yorumlanması ve bu bağlamda konut blokları arasında bırakılan geniş yeşil alanlar, planlı park ve sosyal donatılarla, sosyal yaşam kültürünün devam ettirebilmesi sağlanmaya çalışıldı. Proje alanına yayılmış eşit yoğunluktaki çocuk oyun alanları, basketbol sahası, fitness alanları ve projedeki konut adalarının çoğuyla etkileşimi olan lineer park tasarımıyla rekreasyon alanları oluşturuldu.