TOKİ Başkanı Ömer Bulut: "TOKİ 1 milyonuncu konut hedefine ilerliyor"

Ankara Altındağ Cinderesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında inşa edilecek 451 konutun Temel Atma Töreni gerçekleştirildi.  Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, törende yaptığı konuşmasında, konutların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Altındağ Belediyesi iş birliğinde inşa edileceğini söyledi.  İdarenin görevinin sosyal konut üretmek olduğunu anımsatan Bulut, 17 yıl içinde inşa edilen konutlarda yaklaşık 4 milyon vatandaşın oturduğunu bildirdi. TOKİ'nin konut üretiminde 1 milyonuncu konut hedefine doğru ilerlediğine dikkati çeken Bulut, "50 bin ve 100 bin konut projelerimiz de hızla devam etmektedir. 81 ilde toplamda 402 projede başlatılan bu konutlar, çağdaş şehircilik usullerine uygun, nitelikli, insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak, içinde meydanı, camisi, yolları ve sosyal donatıları bulunan bu konutlar yatay mimari ve mahalle kültürü anlayışıyla inşa edilmektedir." diye konuştu.

Kamu kuruluşlarının binaları TOKİ’den

Kamu kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu eğitim, sağlık, güvenlik ve spor gibi hizmet binaları ve tesislerinin yapımında da etkin görev aldıklarını anımsatan Bulut, şunları söyledi:
"Şehirlerimizin gelişmesine katkı sağlamaktayız. Bu çerçevede 24 bin derslikli 1096 okul, 75 bin kapasiteli 193 öğrenci yurdu, 267 hastane, 1132 ticari ünite, 234 kamu hizmet binası, 19 stadyum ve 775 cami olmak üzere toplamda 16 bin 783 donatı inşa edilmiştir. Şehirlerimizin iyileştirilmesi, konutların yenilenmesi ve sağlıklı yaşam alanlarının oluşturulması için TOKİ olarak Türkiye genelinde büyük çaplı kentsel dönüşüm projeleri yürütüyoruz. Bu amaçla özellikle afet riskinin ve çarpık kentleşmenin yoğun olduğu alanlarda, farklı ihtiyaçları ve değişimleri göz önüne alarak bu projeleri yerel yönetimlerle birlikte geliştiriyoruz.”

Kentsel dönüşümde 158 bin konut yapıldı

Bulut, TOKİ’nin yürütmekte olduğu Kentsel Dönüşüm projelerine ilişkin şu bilgileri paylaştı;
“Afet Riskli Alanların, tarihi kent merkezlerinin, sanayi alanlarının ve yapı ömrünü tamamlamış, fonksiyonunu yitirmiş bölgelerin iyileştirilmesi yönünde yaptığımız çalışmalar kapsamında TOKİ tarafından şimdiye kadar 158 bin 410 konut inşa edilmiştir. Halen kentsel dönüşüm kapsamında 40 ilde 110 Kentsel Dönüşüm/Yenileme Projesi yürütülmektedir. Bu konudaki hedefimiz her yıl 30 bin kentsel dönüşüm konutunu inşa etmektir.”

“156 millet bahçesi yapıyoruz”

Şehirleri daha yeşil hale getirmek için millet bahçeleri de yaptıklarını anımsatan Bulut, bugüne kadar TOKİ tarafından 11 millet bahçesinin yapımının bitirildiğini, 34 millet bahçesinin yapımının devam ettiğini, 16 millet bahçesinin de ihale sürecinde olduğunu aktardı. TOKİ Başkanı Bulut, 96 millet bahçesinin de tasarım aşamasında olduğunun altını çizerek, toplamda 156 millet bahçesi yapacaklarını söyledi.

“Daha yeşil bir Başkent”

Başkent Ankara’yı daha yeşil hale getirmek için 9 Millet Bahçesi yapımını planladıklarını aktaran Bulut, “AKM Millet Bahçesi, İmrahor Vadisi 1.Etap, Kahramankazan ve Kızılcahamam Millet Bahçeleri inşa edilmekte, Akyurt, Çubuk, Cebeci, Keçiören, Sincan ve Mamak Millet Bahçeleri de ihale ve tasarım aşamasındadır. Bu projelerle başkent ve ilçeleri büyük bir yeşil alana ve parklara kavuşmuş olacak; özelikle AKM Millet Bahçesi ile eski Ankara’nın merkezi önemli bir sosyal yaşam alanına dönüşecektir. 8 Ankara’nın rekreasyon sisteminin en önemli halkasını oluşturan Moğan/Eymir su sistemi ile bütünleşecek olan İmrahor Vadisi’de Ankara için önemli bir yeşil vadi merkezi haline dönüşecektir.” dedi.

Ankara’da kentsel dönüşüm devam edecek

TOKİ olarak Ankara’da çok büyük boyutlarda Kentsel Dönüşüm projeleri gerçekleştirdiklerini ve gerçekleştirmeye devam edeceklerine vurgu yapan Bulut,  Kuzey Ankara, Altındağ, Mamak, Sincan, Yenimahalle, Çankaya, Kızılcahamam ve Kalecik ilçelerinde 29 farklı proje kapsamında 1.527 hektarlık alanda 44.474 konutluk Kentsel Dönüşüm projesi geliştirdiklerini söyledi. Bu konutların 34.957’si bitirilerek hak sahiplerine teslim edildiğini ifade eden Bulut, “6.773 konutun yapımının, 2.744 konutun da proje çalışmaları devam ediyor. Toplamda Ankara’ya 96. 377 konut yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. 50 bin ve 100 bin konut kampanyası kapsamında Ankara’ya toplam 7.685 konut yapıyoruz. 10 Altındağ ilçesine TOKİ tarafından şimdiye kadar kentsel dönüşüm kapsamında 4.334 konut yapılmıştır. “ açıklamasında bulundu.

“Sağlıklı bir yaşam alanı olacak”

Bugün temeli atılan Ankara Altındağ Cinderesi Kentsel Dönüşüm Projesini Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan olarak ilan edildiğini, yaklaşık 8.13 hektarlık bir alandan oluştuğunu ifade eden Bulut, proje hakkında şu bilgileri paylaştı:“38 blok üzerine 451 adet konut, 5 adet dükkân ve 1 adet caminin yapılacağı bu proje ile düşük yoğunluklu ve yöresel unsurları ihtiva eden bir yaşam alanı oluşturulacaktır. Projenin yer teslimi 27.03.2020 tarihinde yapılmış ve hızla inşaatına başlanmıştır.  İnşaatlar 2021 yılın sonunda bitirilecek olup hak sahiplerine teslimi Bakanlığımız ve Belediyemiz tarafından yapılacaktır.”

İnşa edilecek konutların güvenli olmasının yanında yeşil alanları, çocuk parkları ile sağlıklı bir yaşam alanı oluşturacağını ifade eden Bulut, “ Konutlarımız yatay mimari anlayışıyla inşa edilecek olup özlediğimiz mahalle kültürünü yaşatacak. Konutlarının memleketimize, milletimize, hak sahibi vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diler şimdiden sağlık ve huzur içinde oturmalarını temenni ederim.” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Kurum, programa katılan Ankara Valisi Vasip Şahin, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, AK Parti Ankara Milletvekilleri Zeynep Yıldız ve Emrullah İşler, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan'la 451 konutun temelini attı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.