Uzm. Dr. Yusuf Ziya Göktaş: "Alerjini tanı, ciddi problemlerin önüne geç"

Alerjilerin çoğu insan için tipik olarak zararsız maddelere bağışıklık sisteminin anormal reaksiyonları olduğunu kaydeden Medical Park Gebze Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Yusuf Ziya Göktaş, “Alerjen vücuda girdiğinde, bağışıklık sistemi yanlışlıkla bu maddenin vücuda zarar verdiğine inanır. Bazı gıdalar, toz, bitki polenleri veya ilaçlar gibi alerjik reaksiyonlara neden olan maddeler alerjen olarak bilinir. Alerji herhangi bir çocukta görülebileceği gibi, genelde alerji öyküsü olan ailelerin çocuklarında daha yaygın olarak görülür” şeklinde konuştu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Göktaş, alerjiler hakkında bilgilendirme yaparak ebeveynlere uyarılarda bulundu.

“Alerjiler gözleri, burnu, boğazı, akciğerleri, deriyi, mide ve bağırsakları etkiler”

“Alerjik reaksiyon hafif sinir bozucu bir reaksiyondan; ciddi, hatta hayati tehlike arz eden belirtilere kadar uzanan çeşitli şikâyetlere neden olabilir. Reaksiyonlar alerjen ile karşılaşıldığında bağışıklık sisteminin immünglobulin E (IgE) adı verilen antikorlarından, vücudu bu alerjene karşı korumak için kan dolaşımına Histamin gibi bazı kimyasalların salınmasından kaynaklanır. Reaksiyonlar gözleri, burnu, boğazı, akciğerleri, deriyi ve mide bağırsak sistemini etkileyebilir.”

“Bazı alerjiler mevsimseldir”

“Bazı alerjiler polenler gibi mevsimsel olup, diğerleri mevsimsel olmadan herhangi bir mevsimde temas edildiğinde ortaya çıkabilir. Bu nedenle gıda alerjisi olan biri, belirli bir yiyeceği yediğinde veya toz akarlarına alerjisi olan biri onlara maruz kaldığında alerjik reaksiyon gösterecektir.”

Alerjenlerin sebep olduğu belli başlı durumlar

Alerjenlerin sebep olduğu belli başlı durumlar olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Yusuf Ziya Göktaş, çeşitli alerjiler ve bağışıklık sisteminin alerjilere verdiği farklı tepkiler olduğunu belirterek bunları şöyle sıraladı: 

Alerjik rinit (saman nezlesi)

Burun tıkanıklığı

Kulak enfeksiyonları

Gıda alerjisi

Böcek alerjisi

Kimyasal alerjiler

İlaç alerjileri

Çocuklarda alerji belirtileri

Uzm. Dr. Yusuf Ziya Göktaş, aşağıdaki belirtiler gözlemlendiğinde veya alerjen olduğu düşünülen bir temasla karşılaşıldığında mutlaka bir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanına danışılarak konuyla ilgili tetkikler yapılmasının ilerleyen yaşlarda oluşacak ciddi problemlerin de önüne geçeceğini vurguladı:

Deri döküntüleri veya kurdeşen (atopik dermatit veya egzama)

Nefes almada zorluk (astım)

Hapşırma, öksürme, burun akıntısı veya gözlerde kaşıntı

Mide bozukluğu

Gıda, ilaçlar veya böcek alerjisi belirtileri

Hırıltı

Nefes darlığı

Öksürük

Ses kısıklığı

Boğaz tahrişi

Karın ağrısı

Kusma

İshal

Kaşıntılı, sulu veya şişmiş gözler

Kurdeşen

Özellikle yüz bölgesinde şişme

Kan basıncında ani bir düşüş, baş dönmesi, bilinç kaybı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.