Ender Saraç: "Koronavirüsle mücadelede evde kalmak, elleri yıkamak ve maske takmak önemli"

Sağlıklı beslenme uzmanı Ender Saraç, COVID 19 ile mücadele kapsamında üç şeye dikkat edilmesi gerektiğini belirterek “Üç şeye dikkat etmeliyiz: Evde kalmak, elleri yıkamak ve maske takmak. 1.5-2 m mesafe koymak doğru olacaktır. Sadece el yıkama %55, maske kullanımı %45 oranında koruma sağlarken, maske ve el yıkama beraber uygulandığında %65 koruma sağlar.” dedi.  Ünlü konuklarla eğlenceli bir programa ev sahipliği yapan Tuzla Belediyesi, sanat ve televizyon dünyasının sevilen isimlerini izleyicilerle buluşturmaya devam ediyor. E-Talks Tuzla serisinin, 1 Mayıs Cuma akşamı yapılan programına, sağlık dünyasının saygın ismi, sağlıklı beslenme uzmanı Ender Saraç konuk oldu.

Sosyal Mesafe Değil Fiziki Mesafe

Programın konuğu sağlıklı beslenme uzmanı Ender Saraç, Ramazan’da beslenme ve COVID 19 ile mücadele kapsamında neler yapmalıyız sorularının cevaplarını ayrıntılı olarak verdi. "Üç şeye dikkat etmeliyiz: Evde kalmak, elleri yıkamak ve maske takmak" diyen Saraç, bu süreçte bağışıklık sistemimize dikkat etmemiz gerektiğinin altını çizerek izleyicilerine detaylı bilgiler aktarırken şu şekilde konuştu. Fiziki mesafenin korona ile mücadele için hayati öneminden bahseden Saraç, “1.5-2 m mesafe koymak doğru olacaktır” dedi. Sadece el yıkama %55, maske kullanımı %45 oranında koruma sağlarken, maske ve el yıkama beraber uygulandığında %65 koruma sağlar.” Küçük tedbirlerden de bahseden Saraç, “Maskeye karanfil yağı, kekik yağı sürerseniz çok faydası olur. Burun delikleri ile ağzın yakınına uygulayabilirsiniz. Ağzınızı sert diş fırçasıyla fırçalamayalım. Dışarıda yürüyen merdivenler, kapı gibi yerlere dokunduğumuzda sizden önce virüslü biri dokunmuş olabileceği için burnunuza, gözünüze dokunmayın. Sert diş fırçaları ağzınızda çizik oluşturacağı için dişi kanatabilir. Bu ise ağız mukozasında yuva oluşmasına ve virüslerin yayılmasına olanak sağlar. Yumuşak diş fırçası kullanmalıyız. Ayrıca göz kaşımaktan da kaçınmalıyız. “

Ayakkabı ile Evlerimize Girmeyelim

Özellikle bu dönemde eve ayakkabıyla girmemeliyiz. Virüs güneş görmeyen bir yerde 9 gün yaşayabilir. Bu yerlere temas edebileceğimiz için ayakkabıyla evlerimize girmeyelim. Batının her adetini kopyalamayalım. Ev içinde kullandığımız eşyaları ayıralım.

Karanfil çok güçlü bir antioksidan. Ağrıları azaltır. Susam yağı kullanarak kuruluğu engelleyebilirsiniz. Tuz ve gargara, adaçayı ve antiseptik gargara yapabilirsiniz. Ancak sadece su ile gargara yaptığınızda bile etkisini görürsünüz. Eldiven kullanmak önemlidir. Kullandığınız eldivenleri ters çevrilip çıkarılmalısınız.

Sıcak suyun içine kafur ve 7-8 damla okaliptüs yağı koyun. Burundan alıp burundan nefes verin. Sinüsler açılır. Bu şekilde tüm solunum yolları dezenfekte edilir.

İftarı İkiye Bölün!

2016 yılında dünyaca ünlü Japon bilim adamı, Nobel Tıp ödülünü aldı. Ödülün konusu Otofaji idi. Yaklaşık 16 saat açlık ya da oruç tutulduğunda katil hücreler açığa çıkıyor. Bu hücreler kanserli, romatizmalı ve benzeri kötü hücreleri alıp parçalayarak yeni genç hücreler oluşturuyor.

İftar sofrasından hafif kalmamız gerekiyor. İlk önce iftarımı 3 küçük hurmayla, ballı sirkeli limon şerbetiyle açıyorum. Sonrasında 1 kase posalı mercimek sebze çorbası benzeri çorba içildikten sonra 8-10 dakika mola verilmeli. Bu şekilde hem kan şekeri düzenleniyor hem bağırsak florasına hem de karaciğere çok faydası var. Akşam namazını kılın ya da evin içinde 8-10 dakika yürüyün. Şeker dengelensin. Geri döndüğünüzde sofraya saldırmazsınız. Bu şekilde iftarı ikiye bölün.

Pandemi ve Ramazan bir arada olduğu için bağışıklık sistemini güçlü tutmak lazım. Hayvansal protein gıdaları ve yeşil salata limon sumak kullanın. Antioksidan etkisi yaratır. En büyük hatalardan birisi iftardan sonra tatlı yemektir. Kan şekerini yükseltmemek için yemekten hemen sonra tatlı yemeyin. Maden suyu, yeşil çay yasemin çayı tüketilebilir. Doğal şekerli tatlılar iftardan iki saat sonra yenebilir. Çayı şekersiz içmeli…

Sahurlarda D3 Vitamini

Sahurda çökelek yumurta kalsiyum ve D vitamini alınabilir. D3 vitamini COVID 19 göbek bölgesi yağlanma depresyon gibi hastalıklara fayda sağlar. D3 vitamini yumurta sarısı, yağlı balık süt ve süt ürünlerinde var. Ayrıca D Vitamini için 15 dakika avuç içlerinizi açarak güneşlenebilirsiniz. Uykunun bağışıklık sistemi için önemli olduğuna değinen Saraç, "Melatonin kızılcık ve vişne kurusunda var. Papatya anason çayı yapılırsa da iyi uyunur. İyi bir uyku hücreleri yeniler. Minik şekerlemeler de dengelenmeye yardımcı olur. 7 saat uyku yeterlidir"  dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.