Doğal yollardan çocuk ve yetişkin sağlığını korumak için kışın hangi besinlere öncelik vermeliyiz?

Özellikle mevsimgeçişlerinde, vücudun bağışıklık sisteminin düşebileceğine dikkat çeken Beslenmeve Diyet Uzmanı Zülal Yalçın, her dönem günlükbeslenmeye eklenecek antioksidan içeriği yüksek sebze ve meyveler ilebağışıklık sisteminin güçlendirilebileceğini söyledi. Özellikle okul çağıçocuklarının beslenmelerine ekleyeceğimiz antioksidan içeriği yüksek besinlerin;hastalıklara karşı uzun dönemde kalkan gibi sağlam bir etki gösterdiğini, antioksidanlarıninsan vücudu için elzem bir madde olduğunu, bir kısmının vücudumuz tarafındanüretildiğini ve geri kalan kısmının dışarıdan besinler yoluyla almamızgerektiğini açıkladı. Zülal Yalçın: “Bağışıklık sistemini güçlendirenantioksidan içeriği yüksek olan kırmızı meyveleri inceleyecek olursak; kırmızımeyveler içerdikleri proantosiyanidinler sayesinde, kalp hastalığı vekanser gibi pek çok hastalıktan korur. Ayrıca nar, çilek ve böğürtlen ellajikasit içerir. Ellajik asit kanserle savaşan doğal bitkisel ajandır. Yabanmersiniise bilişsel fonksiyonları koruyan bileşenler içerir. Çocuğunuza vereceğinizgünlük meyve porsiyonunun büyük çoğunluğunu orman meyvelerinden tercih edebilirsiniz.Özellikle nar iyi bir seçimolacaktır. Günlük meyve hakkımızı nar olarak yoğurda ekleyebilir, salatalardakullanabilir ya da bir ara öğün seçeneği olarak değerlendirebilirsiniz. Üzüm,resveratrol ve quarcetin içerir. Bu içerdiği bileşenler sayesinde serbestradikaller ile savaşır, damar yapısını korur, damar sertliği gelişme riskiniazaltır. Resveratrolün, kansere karşı koruyucu olduğu, infilamasyonu azalttığı,gastrik ülser, osteoporoz ve inme riskini azalttığı bilinmektedir. Mevsimindetüketeceğiniz günlük bir çay bardağı siyah üzüm sayesinde pek çok hastalıktankorunmak mümkün” dedi.

Yalçın; bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeleri şöylesıraladı:

DOMATES:

Domatesin içinde bulunan likopenin, beta karotenden iki katgüçlü bir antioksidan olduğunu vurgulayan ZülalYalçın, besinlerin içeriğine bakıldığında en fazla domates, greyfurt vekarpuzda bulunduğunu söyledi. “Yapılanson çalışmalara göre, domates ya da domates suyunu her gün tüketen erkeklerde,prostat kanseri görülme riski daha düşük bulunmuştur. Likopen prostat kanseridışında akciğer, kolon ve meme kanserine karşı da koruyucudur. Domatespişirilmeyle birlikte de likopen oranını arttırmaktadır. Domates likopenharicinde glutatyon da içerir, bu sayede bağışıklık sistemini de güçlendirir.Domatesi mevsimi geçmeden en doğal hali ile söğüş olarak salatalarda ya dayemeklerinizde bolca tüketebilirsiniz.

BROKOLİ:

Brokolive diğer sülfür içeren; lahana, karnabahar, brüksel lahanası gibi sebzeler, kanserve kalp hastalıklarına karşı içerdikleri antioksidanlar sayesindekoruyucudurlar. Bu sebzeler içerisinde bulundurduğu indol-3 karbinol denilenbileşen sayesinde yüksek antioksidan aktivite gösterirler, östrojenibaskılayarak meme kanseri başta olmak üzere serviks kanseri ve yumurtalıkkanserine karşıda korurlar. Ayrıca brokolide yüksek miktarda karoten de vardır.Beta karoten kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir A vitaminitürevidir. Günlük beslenmenizde ister çorbalarda isterseniz yemek veya salataolarak bu sebzelere yer vermeniz bağışıklık sisteminizi de kuvvetlendirecektir.

SARIMSAK:

Sarımsaktaki anahtar nokta, içerdiğisülfürlü bileşendir. Bu bileşenler, verdikleri tat ve kokudan öte pek çokhastalık riskini de azaltır. Antioksidan diğer sebze ve meyvelerde olduğu gibisarımsak kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucudur. Doğalantibiyotiktir. Yemeklerde kullanımı iletuz tüketiminin sınırlandırılmasına yardımcı olur. Vücuttan yaşlılıkizlerini yok eder.

ISPANAK:

İçerdiğilutein sayesinde göz sağlığımızı korur, kataraktın gelişme riskini azaltır.Ayrıca lutein güneş ışınının retinaya verdiği zararı azaltır. Bu sayede serbestradikallerden korur. Yemeği dışında salatalara ve detoks içeceklere çiğ olarakeklenmelidir.

YEŞİLÇAY:

Yeşilçayın inme, kalp hastalıkları, kanser ve diğer pek çok hastalığa karşı koruyucuetkisi bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Antioksidan aktivitesinin yüksekolmasının yanı sıra zayıflama diyetlerinde metabolizmayı hızlandırıp yağ yakımınayardımcı olması da çok önemli özelliklerinden biridir.

Güniçinde 2 adet tercih edilip tüketilmelidir.

HAVUÇ:

Turuncurengiyle öne çıkan havuçta beta karoten deposudur. Yapılan bir çalışmada betakarotenin kanser riskini % 30 Artrit riskini % 70 azalttığı saptanmıştır. 10dakika kadar haşlanmış ya da pişirilen havuçtaki antioksidan aktivite daha daartmaktadır. Sebze yemeklerine ve çorbalarına havuç ilavesi yapmak öğündekiantioksidan alımını arttıracaktır.

TAMTAHILLAR:

Tamtahıllar antioksidan etkisi yüksek olan E vitamini içerirler. Yapılançalışmalar E vitamininin prostat kanserinden koruduğunu göstermektedir. Ayrıcakısırlığın tedavisinde etkili olduğu, artrite iyi geldiği, Alzheimer gelişmeriskini azalttığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği de kanıtlanmıştır.

Tamtahıllar için buğday kepeği, yulaf kepeği, kepekli çavdar unu ,tambuğday unu, esmer bulgur ve esmer pirinç, kepekli makarna tercih edilebilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.