Park halindeki aracınızı sekiz adımda arızalardan koruyun

Koronavirüs nedeniyle alınan önlemler kapsamında araç kullanımı düştü. Park halinde kalan ve uzun süre kullanılmayan araçlar için ciddi arıza riski baş gösterdi. Total Turkey Pazarlama Teknik Servisler Müdürü Özgecan Çakıcı, araç ekipmanlarını hasarsız tutmanın ve parçaların daha uzun bir ömre sahip olmasını sağlamanın zor olmadığını söyledi. Çakıcı, “Bir aracı, marka ve modelinden bağımsız olarak izlenecek basit adımlarla arızalardan korumak mümkün. Aracın park halinde kalma süresi uzadıkça korumak için de o kadar fazla hazırlık yapmak gerekiyor. İki-üç aylık bir park süresi için yapılacaklar hayli kolay. Bununla beraber eğer altı ayı geçiyorsa motor su contaları kuruyabilir, farklı arızalar baş gösterebilir. Sürücüler alınan tüm önlemlere rağmen araçlarını çalıştıramıyorsa karantina süreci sona erdikten sonra Total Quartz Auto Care uzman servis merkezine gelerek tüm bakım ve onarım işlemlerini güvenle tamamlayabilir” dedi. Çakıcı, izlenmesi gereken adımları şöyle sıraladı:

1. On günde bir çalıştırın

Motorun ve diğer mekanik elemanların işlerliğini kaybetmemesi için aracınızı kullanmasanız bile en az on günde bir çalıştırmanız gerekiyor.

2. Sıvı seviyelerini kontrol edin

Yağ, soğutma suyu ve fren hidroliği seviyelerini kontrol edin ve sızıntı olmadığından emin olun. Sızıntı olup olmadığını aracın alt kısmına ve park edildiği zemine bakarak kolayca tespit edebilirsiniz.

3. Yakıt deposunu dolu tutun

Hareketsiz bir araçta yakıt deposu dolu olmalıdır. Bunun nedeni, dolu bir deponun yakıt buharlaşmasına sebep olan boşluğa daha az alan yaratacak olmasıdır. Depo ne kadar dolu olursa buharlaşma için o kadar az alan olur ve aracın tekrar çalışması kolaylaşır.

4. Akü bağlantısını kesin

Aracın her 10 günde bir (ideal olan haftada bir kez) çalıştırılması, akünün ömrünü mümkün olduğunca uzatmaya yardımcı olur. Ancak boşta duran bir araca bağlı akü, motor hiç çalıştırılmasa bile akü tüketimi anlamına gelmektedir. Bu nedenle akünün tamamen boşalmasını önlemek ve kullanım ömrünü uzatabilmek için akünün bağlantısının kesilmesi gerekir.

5. Lastik basıncını kontrol edin

Yanlış kullanımdan kaynaklanan deformasyonu önlemek için lastik basıncını kontrol edin. Lastik hava basınçları uygun değilse aracı normal olarak kullanmaya başlamadan önce lastik hava basınçları uygun aralığa getirilmelidir.

6. İç ekipmanların bakımını yapın

Motor çalışırken, tüm elektronik ve mekanik kontrol sistemlerinin (kapı kilitleri, pencerelerin açılması ve kapatılması, klima vb.) en az iki haftada bir kontrol edilmesi ve çalıştığından emin olunması önerilir. Tüm bu sistemler hareketli sistemlerdir, periyodik olarak hareket ettirildiklerinde uzun süreli beklemeden kaynaklı zarar görmeleri engellenmiş olur.

7. Aracınızı koruyucu bir kılıfla örtün

Aracınızı hava koşullarından korumak için kalın, dayanıklı bir koruyucu kılıf kullanmanız önerilir. Bu şekilde dış yüzey, çeşitli hava koşullarına ve her türlü leke gibi unsura karşı korunur.

8. Araba cilası uygulayın

Son olarak aracınızın boyasını korumak için araba cilası uygulayın. Cila boyayı daha iyi tutacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.