Naim Süleymanoğlu kimdir? (Naim Süleymanoğlu hayatı)

Naim Süleymanoğlu kimdir? (Naim Süleymanoğlu hayatı)

Olimpiyat ve dünya şampiyonu olan eski milli halterci Naim Süleymanoğlu, 23 Ocak 1967'de Bulgaristan'da doğdu. 18 Kasım 2017’de İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 50 yaşında iken yaşamını yitirdi.

Naim Süleymanoğlu haltere 1977 yılında başladı. 15 yaşında iken Brezilya'da düzenlenen dünya gençler halter şampiyonasında 52 kiloda iki altın madalya alarak şampiyon oldu. Aynı dönemde silkme kategorisinde vücut ağırlığının üç katını kaldıran ikinci halterci olarak tarihe geçti. On altı yaşında rekor kırarak yine şampiyon oldu. Böylece halter tarihinde en genç dünya rekortmeni unvanını aldı. 
1983 yılında Viyana'da yapılan turnuvada, 56 kiloda dünya rekorlarını sırası ile koparmada 130.5, silkmede 165 ve toplamda 295 kilo olarak kırdı. Daha sonra bu rekorlarını yine kendisi kırdı. 

1986 yılında dünya şampiyonasında 60 kilo kategorisinden katıldı ve toplamdaki rekorunu 335 kiloya çıkararak dünya şampiyonu oldu. 
1988 Seul Olimpiyatları'nda ise yine 60 kilo kategorisinde muhteşem rekorlar kırdı. Naim Süleymanoğlu, Seul'daki muhteşem başarısı ile Türkiye'ye olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalya kazandıran sporcu oldu. 

1984, 1985 ve 1986'da dünyada, yılın haltercisi seçildi. 1984 Los Angles Olimpiyatları'na, Bulgaristan'ın da Sovyetler Birliği'nin yanında boykota katılması nedeniyle katılamayan Süleymanoğlu, ülkesindeki baskılardan kurtulmak için, 1986 senesinde Melbourne Avustralya'da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda bir süre ortadan kayboldu. Daha sonra 11 Aralık'ta ortaya çıktığında, Türk Büyükelçiliğine sığınarak, Türkiye'de yaşama ve Türk Milli Takımı adına karşılaşmalara çıkma talebinde bulunan sporcu, talebinin kabul edilmesinin ardından, Naim Süleymanoğlu adını aldı. 

1992 Barcelona Olimpiyatları'nda, rakiplerine karşı ezici üstünlük sağlayarak, yurda altın madalyayla dönen Naim Süleymanoğlu, yine o sene, Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından "Dünyanın En İyi Sporcusu" seçildi.

1993 Dünya Şampiyonasında, 3 altın madalya kazanmasının yanı sıra, 2 de dünya rekoru kıran halterci, 1994'te Bulgaristan'da yapılan, Avrupa Halter Şampiyonası'nda da, sadece üç kaldırış yaparak, üç dünya rekoru kırdı. 

Çin'de yapılan dünya şampiyonasında sakatlığı devam etmesine rağmen 3 altın madalya kazandı. Naim Süleymanoğlu, Uluslararası Halter Federasyonu'nun Aralık 2000'de Atina'da toplanan kongresinde asbaşkanlığa seçildi.

Toplam 8 kez dünya şampiyonu, 46 kere dünya rekoru kıran Naim Süleymanoğlu, son zamanlarda karaciğer yetmezliği hastalığı ile uğraşıyordu. 

Naim Süleymanoğlu’nun kariyerinde elde ettiği başarıları şöyle:

8 kez dünya şampiyonu oldu, 46 dünya rekoru kırdı

Kendi kilosunun üç katından fazla kaldırarak, ’efsane’ oldu

60 kiloda koparmada 200 kg kaldırarak dünya rekoru kırdı

1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada ’yılın haltercisi’ seçildi

Türkiye’ye Olimpiyatlar’da güreş dışında ilk altın madalyasını kazandıran sporcudur

1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları olmak üzere üç kez olimpiyat şampiyonu oldu

1988 yılında Time dergisine kapak oldu

1988 yılında Seul Olimpiyatları’nda 9 dünya, 6 Olimpiyat rekoru kırdı

1992 yılında Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından "Dünyanın En İyi Sporcusu" seçildi

Spor otoritelerine göre ’tüm zamanların en iyi haltercisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
BURCU 6 yıl önce

HARİKA BENÇOK BEYENDİM VE İŞİME ÇOK YARADI