"Türkiye’nin dışlanacağı bir durum söz konusu değil"

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, güvenlik düzenlemeleri içerisinde Türkiye’nin dışlanacağı bir durum söz konusu olmadığını belirterek "Böyle bir şey asla gündemde yoktur. Maalesef son günlerde bu konularda çok çarpıtmalar yapılıyor" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eşi Meral Akıncı ile birlikte 11. Evvel Zaman İçinde Lurucina Panayırı’nın açılışına katıldı. Panayırın açılışında yaptığı konuşmada ada üzerinde bir kere daha kayıplar ve şehitler olmaması temenni ettiğini söyleyen Akıncı, Kıbrıs adasına mutlu, huzurlu ve barış içerisinde bir gelecek getirilmesi için barışçı çıkış yollarının el birliği ile bulunması gerektiğini vurguladı. Kıbrıs adasının doğal zenginliklerine değinen Akıncı, "Bu zenginlikler bütün ada insanlarını ihya edecek potansiyele sahip” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs adasındaki doğal zenginliklerin her iki tarafın da adaletli paylaşması gerektiğini belirten Akıncı, ada etrafındaki doğal kaynakların ele alınacağı ortak bir komite kurulması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı, bunun yapılmaması halinde Rum tarafının tek yanlı sürdürdüğü doğalgaz faaliyetlerini çözüm sonrasına kadar durdurması gerektiğinin altını çizdi. Ada etrafındaki ortak doğal zenginliklerin en akılcı, en ucuz ve kestirme bir biçimde Avrupa’ya ulaştırılmasının Türkiye üzerinden gerçekleşebileceğini anımsatan KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, bu konuda Rum tarafına paylaşımcı olma çağrısını yineledi.

“SIFIR ASKER, SIFIR GARANTİ NOKTASINDA DEVAM EDİLİRSE BİR YERE VARMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Birleşmiş Milletler‘in de Rum tarafının talep ettiği ‘sıfır asker, sıfır garanti‘ diye bir şeyin söz konusu olmadığına dikkat çeken, Akıncı “Sıfır asker, sıfır garanti noktasında devam edilirse bir yere varmak mümkün değildir. Bunun artık anlaşılması gerekir” ifadelerini kullandı. Kıbrıs adası üzerinde yaşayan iki toplum olarak eşitlik temelinde, bir tarafın diğeri üzerinde tahakküm kurmadığı özgürlük ve güvenlik içerisinde bir gelecek istediklerinin altını çizen KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, güvenlik düzenlemelerinde Türkiye’nin önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Akıncı, güvenlik düzenlemeleri içerisinde Türkiye’nin dışlanacağı bir durum söz konusu olmadığını belirterek "Böyle bir şey asla gündemde yoktur. Maalesef son günlerde bu konularda çok çarpıtmalar yapılıyor" dedi.

(Emir Abdurrahman Bulut/İHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.