Ramazan sofranız bulgurlu tariflerle sağlık bulsun: Bulgur ekmeği, bulgur dolması…

İftar mönüsüne zenginlik ve lezzet katmak isteyenlere, hazırlanışı basit ve bir o kadar da sağlıklı alternatifler sunan Duru Bulgur ürünleri, salatadan pilava ve hatta tatlılara varıncaya dek geniş bir yelpazede karşımıza çıkıyor. Duru Bulgur Gıda Mühendisi Ece Duru, Ramazan ayında ideal kilo dengesini korumak ve sağlıklı kalmak için beslenme biçimine de özen göstermek gerektiğini belirtiyor. Ece Duru, Ramazanda yağ içeriği yüksek yiyecekler yerine, sindirim sistemini yormayan bağırsak florasına faydalı olan lifli besinlerin tercih edilmesini öneriyor. Ece Duru, “B vitamini, mineraller ve yüksek lif içeriğine sahip bulgur, kuru baklagillerle birlikte ve porsiyon kontrolü sağlanarak tüketildiğinde biyoyararlılık sağlar. Biyoyararlılık vücudumuzun karbonhidrat, protein, yağ ya da vitamin ve mineralleri kullanabilme yeteneği olarak açıklanabilir. Glisemik indeksi düşük olan bulgur, nohut, mercimek, fasulye gibi bakliyatlarla pişirildiğinde ya da birlikte tüketildiğinde besin değeri kat kat artar. Bu sebeple Ramazan ayını daha sağlıklı geçirebilmek için bulgur ve kuru bakliyat ağırlıklı bir beslenme tercihi uygun olacaktır” diye konuştu.

Ramazan ayının bulgurlu tarifleri

Başbaşı Bulgur’dan tutun da çiğ köftelik ve pilavlık bulgura varıncaya dek son derece geniş bir ürün gamına sahip olan Duru Bulgur, Ramazan’da günlük enerji ihtiyacını karşılamanın en sağlıklı yollarını arayanlar için özel tarifler hazırladı.

BULGUR EKMEĞİ

Malzemeler:

Duru çiğ köftelik bulgur 2 su bardağı

Tuz 2 tatlı kaşığı

Un 2 Su bardağı

Biber Salçası 1 yemek kaşığı

Soğan 3 orta boy

Zeytinyağı ¼ Su bardağı

Pul biber 1 tatlı kaşığı

Reyhan 2 yemek kaşığı

Yeşil soğan 1,5-2 demet

Tereyağı 9 yemek kaşığı

Hazırlanışı:

Bulguru 1.5 su bardağı sıcak suyla ıslatıp üstü kapalı olarak 20-25 dakika bekletin.

Daha sonra bulguru tuz, un, salça ekleyip gerektiği kadar suyla, hamur haline gelinceye kadar (kulak memesi yumuşaklığında) yoğurun. İnce doğranmış soğanı sıvı yağla kavurun. Ateşten aldıktan sonra reyhan ve pul biberi ekleyin. Hamura kavrulmuş soğan, iri doğanmış yeşil soğan ve tereyağını ilave edip iyice yoğurun. 4 bezeye ayırıp her bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde (19-20cm) ve 2cm kalınlığında açın. Yağlanmış tepsiye yuvarlak şekilde serin (istenirse hamurun tümü tepsiye yayılıp kesilerek yapılabilir) üzerine parmak uçlarıyla hafif bastırarak şekil verdikten sonra 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

REVANİ

Malzemeler:

Hamuru İçin:

Yumurta 6 adet

Şeker ½ Su bardağı

Un 1 su bardağı

Duru çiğ köftelik bulgur 1 su bardağı

Limon kabuğu rendesi ½ tatlı kaşığı

Hazırlanışı:

Hamuru: Yüksek kenarlı, 30 cm çapında bir tepsi veya kalıbı yağlayın. Derin bir kabın içerisinde yumurta ve şekeri yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpın. Elenmiş un, ince bulgur ve limon kabuğunu ilave edin. Büyük bir kaşık yardımı ile aşağıdan yukarı olacak şekilde karıştırın. Hamuru yağlanmış tepsiye dökün ve orta ısılı fırında 35-40 dakika pişirin. Fırından çıkarıp üzerine sıcak şurubu dökün. Şurubu çekmesi için tekrar kapatılmış ama sıcak fırına sürün. Soğuyunca dilimlere ayırın. Antep fıstığı, Hindistan cevizi rendesi veya kaymak ile servis yapın.

Şurubu: Şeker, su ve limon suyunu ateşe koyun. Şeker eriyinceye kadar karıştırın ve kaynadıktan 3 dakika sonra ateşten alın.

FIRINDA BULGUR DOLMASI

Malzemeler:

Soğan 2 orta boy

Biber 2 büyük boy

Domates 2 orta boy

Tereyağı 10 yemek kaşığı

Duru Başbaşı bulgur 1.5 su bardağı

Salça 2 yemek kaşığı

Tuz 1 tatlı kaşığı

Nane 1 yemek kaşığı

Kekik 2 tatlı kaşığı

Kırmızıbiber 1 tatlı kaşığı

Beyaz peynir (Rendelenmiş ) 1+1/2 su bardağı

Su 3.5 su bardağı

Yumurta 1 adet

Yoğurt 2/3 su bardağı

Hazırlanışı:

Soğan, biber ve domatesleri doğrayın. Soğanı yağla kavurun, önce biber sonra domatesi ekleyip biraz daha kavurun. Bulgur ve salçayı ilave edip iyice karıştırın. Tuz ve baharatların yarısını ekleyerek 5 dakika daha çevirin. Ezilmiş veya rendelenmiş peyniri ilave edip karıştırın. Peynir eriyince sıcak su ilavesiyle borcam tepsiye döküp 180 °C ısıtılmış fırına sürün. Hafif suyunu çekince üzerine çırpılmış yumurta yoğurt karışımını gezdirin, kalan kırmızıbiber, nane ve kekiği serperek tekrar fırına sürün. Üzeri kızarınca fırından çıkarıp sıcak olarak servis yapın.

MEYİR ÇORBASI

Malzemeler

Ayran 10 su bardağı,

Yumurta 1 adet

Kabak 2 orta boy

Duru Başbaşı bulgur ¾ su bardağı

Tuz 2 tatlı kaşığı

Tereyağı 10 yemek kaşığı

Soğan 1 büyük boy

Hazırlanışı

Ayranla yumurtayı iyice çırpın, tencereye boşaltıp kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynayınca küçük küçük doğranmış kabakları ve bulguru katıp kısık ateşte bulgur ve kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alınca tuz ilave edin. Tavada yağ ile ince doğranmış soğanı kavurup çorbanın üstüne gezdirin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.