Hazır giyim sektörünün yıldızları ödüllerini aldı

Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen, “Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatının Yıldızları” ödül töreninde 2 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan 81 firma Platin, Altın, Gümüş ve Bronz kategorilerinde ödüllerin sahibi oldu.

İstihdam 1 milyonu aştı

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, 2019’da hazır giyim ve tekstil ihracatının 25,6 milyar dolara ulaştığını, istihdam sayısının da 1 milyonu aştığını söyledi. “Hazır giyim sektörü olarak 2019’da 17,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik ve 2018’e oranla yüzde 0,4 oranında artış kaydettik. 2019’da küresel ekonomide meydana gelen tüm olumsuz gelişmeler karşısında geçen yılki ihracat seviyemizi yakalamayı başardık. Ancak bu durumu asla yeterli göremeyiz bu sebeple 2020 yılında dış pazarlarda aktif olmayı sürdüreceğiz. Bu ihracat tutarı ile otomotiv ve kimya sektörlerinden sonra Türkiye’nin 2019 yılındaki 180,5 milyar dolarlık ihracatına en fazla katkı yapan 3. sektör olmayı başardığımızı söyleyebilirim. Bölgemizin 2019 yılı konfeksiyon ihracatı 1,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.”

Fransa, İsveç, Almanya, İspanya ziyaretleri

Sertbaş, Egeli ihracatçıların İspanya’ya 2019’da 348 milyon dolarlık konfeksiyon ihracatı gerçekleştirdiğini, bu ülkeyi Almanya ve İngiltere’nin takip ettiğini sözlerine ekledi, birliğin 2019’daki yurt dışı faaliyetlerine değindi.

“PV Manufacturing Paris fuarına Şubat ve Eylül aylarında olmak üzere 2 defa milli katılım organizasyonu gerçekleştirdik. Bu organizasyona toplam 58 firmamız katılım sağladı. Eylül ayında Munich Fabric Start Sourcing fuarına ilk kez milli katılım sağladık. “Hazır Giyim İhracatını Geliştirme” URGE projemiz kapsamında 11 firmamızın katılımıyla İsveç’te B2B organize ettik. 14-17 Mayıs 2020 tarihlerinde Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz ile birlikte Almanya’nın Frankfurt şehrine yönelik 16 firmanın katılımıyla bir sektörel ticaret heyeti düzenledik. Heyet ile eş zamanlı düzenlenen Frankfurt Techtextil fuarını da ziyaret ettik. 22-26 Haziran 2020 tarihlerinde dünyanın en büyük tekstil makinaları fuarları arasında yer alan ITMA 2019 fuarına Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz ile birlikte inceleme gezisi düzenledik.”

ABD mercek altında

Önemli ihraç pazarları arasında yer alan Amsterdam’a Kasım’da ikinci kez sektörel ticaret heyeti gerçekleştirdiklerini anlatan Sertbaş, 21 konfeksiyon firmasının organizasyona katıldığını anlattı.

“Ayrıca önemli ihraç pazarlarımız arasında yer alan ABD’ye yönelik pazarı daha iyi anlama, müşterilerin üretici firmalarımıza uygunluğunun tespit edilmesi amacıyla bir pazar araştırması raporu hazırlatıyoruz. Raporun sonucunda üreticilerimize uygun en az 101 firma listesi alacağız. Çalışmada son aşamaya geldik. Raporun çıktılarına göre önümüzdeki dönemde bu pazara yönelik bir faaliyet organize etmeyi planlıyoruz.”

Öğrencilere tam destek

Burak Sertbaş, EİB Moda Tasarım Yarışması’nı geçen yıl 14. kez organize ettiklerini, yarışmayı bu yıl TECH-TILITY Temasıyla Nisan’da 15. kez düzenlemek için hazırlıklara tüm hızıyla devam ettiklerini anlattı. “2019 yılında firmalarımıza yönelik eğitim programları kurgulamaya devam ettik. 2019 yılı kasım ayı sonunda İstanbul Moda Akademisi ile işbirliğinde “EHKİB Moda Gelişim Akademisi” eğitimlerine başladık. 16 eğitimden oluşan, ihracat, trend ve stil, marka ve pazarlama konularını içeren bu programı Haziran ayında tamamlamayı planlıyoruz. Eğitimlerimizle ilgili çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Tekstil Mühendisliği mesleğine yönelik azalan ilginin tekrar artırılması, başarılı öğrencilerin tekrar Tekstil Mühendisliğini tercih etmelerini sağlamak için 2019 yılında da yoğun bir tanıtım kampanyası yürütüldü. Bölgemizden başlayan bu proje ülke geneline yayıldı.”

Kontenjanlarda doluluk oranı yüzde 92’ye ulaştı

Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri olarak ilk 80 bine girecek öğrencilere burs verilmesiyle ilgili YÖK ile protokol imzaladıklarını anlatan Sertbaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu seneki YKS tercih sonuçlarına bakıldığında yapılan kampanyanın ilk senesinde sonuç verdiğini, bölüm kontenjanlarında doluluk oranının yüzde 92’ye ulaştığını görüyoruz. Tekstil Mühendisliği projemiz çok başarılı oldu projemizin tanıtım faaliyetlerine 2020 yılında da devam edeceğiz. 2020 yılında bir başka projemizin ise Meslek liselerine yönelik olacağını burada ifade etmek istiyorum. Ortaokul öğrencilerinin Meslek Lisesinde bölüm tercihlerini ilk yıl yapmalarından dolayı tekstil ve hazır giyim sektörleri ile ilgili bölümleri tercih etmeleri amacıyla İzmir’de bulunan birçok ilgili okul ziyaret edilip tanıtım yapılacak.”

Hazır giyimde ekolojik dönüşüm

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2020’yi sürdürülebilirlik yılı ilan ettiğini söyleyen Burak Sertbaş, “Öncü Birlik olarak faaliyetlerimizi gerçekleştiriyor sektörümüz ile ilgili farkındalığı arttırmayı hedefliyoruz. 2019 yılında firmalarımıza yönelik “Hazır Giyim Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi” URGE projemize başladık. Firmalarımızın ihtiyaç analizleri tespit edildi. Projeyle verimlilikte gelinebilecek son noktanın neresinde oldukları ortaya konulacak. Firmalarımızın bu alandaki durumu tespit edilerek sürdürülebilir ve döngüsel moda uygulamalarının artırılması için firmalarımıza destek sağlanacak. Firmalarımızın sürdürülebilirlikle ilgili karneleri hazırlanacak.” dedi.

Sürdürülebilir Moda Devrimi sergisi

Sertbaş, Ege İhracatçı Birlikleri’nin Birleşmiş Milletler’in ana gündemi “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi” olan 160 ülkede dünyanın en kapsayıcı girişimi Global Compact’a üye olduğundan bahsetti.

“Global Compact dünya çapındaki şirketlerin stratejilerini ve operasyonlarını insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarındaki 10 İlkeye uyumlu hale getirmeleri için desteklemektedir. Birlik olarak İzmir’deki sektör paydaşlarının ve tüketicilerin sürdürülebilirlik alanındaki farkındalığını arttırmak için İsveç Enstitüsü, İzfaş ve Ege İhracatçı Birlikleri olarak güçlerimizi birleştirdik ve daha önce dünyada birçok şehirde gerçekleşen Moda Devrimi Sergisi’ni İzmir’de IF Wedding fuarında sergiledik.”

Küresel ekonomi 'coronavirüs' riski altında

110 bin kişiyi etkileyen coronavirüsün küresel ticarete etkisinin önümüzdeki aylarda daha yoğun hissedileceğini söyleyen Sertbaş, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)’nin, “Coronavirüs: Dünya Ekonomisi Risk Altında” başlıklı Ekonomik Görünüm ara değerlendirme raporuna değindi.

“2019'da zaten zayıf olan yıllık küresel GSYİH yüzde 2,9'dan, 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2,4'e düştü. Sektör şu an yüzde 85 kapasiteyle çalışıyor ve kısa dönemde Çin'de kaybedilen siparişlerin yüzde 1-2'sinin Türkiye'ye kaymasını bekliyoruz. Firmalarımızın artan talebi karşılayacağını düşünüyorum. OECD’nin son açıklanan raporunda salgının Asya Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika gibi bölgelerde uzun sürmesi durumunda küresel ekonomik büyümenin yüzde 1,5’a kadar gerileyebileceği uyarısı yapılıyor. Bu değerlendirmeler ışığında virüsün sektör üzerindeki uzun dönem etkilerini ise şimdiden öngörmenin oldukça zor olacağını söyleyebilirim.”

Türkiye bu krizden en az zarar görecek ülkelerden biri

Coronavirüs nedeniyle dalgalanan küresel piyasalara değinen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Petrol fiyatlarının düşmesi, parite, yurtdışı alışverişinde durma noktasınagelinmesi, uçuşların iptal edilmesi bir kriz senaryosunu akıllara getiriyor. Programımızı, hesabımızı doğru yaparsak en az etkilenen ülkelerden biri olacağız. Karanlık bir tablo çizmek istemem ama herkesin konjonktürü bilmesinde fayda var.” dedi.

“B planınızı hazırlayın” uyarısı

Ekonomik gelişmeler ve beklentiler konusunda sunum yapan Dr. Can Fuat Gürlesel de dünya ekonomisindeki coronavirüs etkisinden bahsetti, Merkez Bankası’nın çözüm olarak görüldüğünü, ABD, Avrupa, Çin, İngiltere ve Kanada gibi bir çok ülkenin faiz indirme trendinde olduğunu söyledi.

“Coronavirüs öyle bir noktaya geldi ki Fed ani bir toplantı yaptı 0,50 puan faizi düşürdü. ABD tahvil faizleri tarihinin en düşük seviyesinde, Japonya tahvil faizleri negatife geçti. Küresel koşullar Merkez Bankası’nın kontrollü para politikasını etkiliyor. Coronavirüs diğer etkilerin önüne geçti. FED bir kez daha faiz indirimine giderse coronavirüs yüzünden parite 1,14-1,15’lerde kalacak gibi gözüküyor. O etki ortadan kalkarsa 1,12’lere gelir. İki hafta önce ABD’de coronavirüs yokken Fed faiz indirmemişken İtalya’da coronavirüs başladığında parite 1,07 noktasına kadar geldi. Coronavirüste, ölü sayısı, virüsten etkilenenlerin sayısı, karantina pariteyi etkiliyor. Herkes coronavirüse karşı B planını hazır tutsun. İyileşmeyi 3. veya 4. çeyrekte görmeye başlayacağız.”

Ödül törenine Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan ve firma temsilcileri katıldı.

Ödül alan firmaların listesi şu şekilde;

Platin

SUN TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

ÜNİTEKS TEKSTİL GIDA MOTORLU ARAÇLAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

MENDERES TEKS.SAN.VE TİC.A.Ş.

Altın

ROTEKS TEKSTİL İHR.SAN.TİC.A.Ş.

AKAR TEKSTİL GIDA VE TURİZM SANAYİ TİCARET A.Ş.

SPOT TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

İŞBİR SENTETİK DOKUMA SAN.A.Ş.

MASEKSPORT GIDA VE İHT.MAD.TEKSTİL TARIM İHR. İTH.SAN.VE TİC.A.Ş.

FG TEKSTİL KONFEKSİYON SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

FARBE TEKSTİL TURİZM İNŞAAT ENERJİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

YAVUZÇEHRE TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

F.B TEKSTİL İHRACAT VE TURİZM SANAYİ TİCARET LTD. ŞTİ.

Gümüş

CU TEKSTİL SAN.VE TİC.A.Ş.

MOSİ TEKSTİL SAN.VE TİC.LTD. ŞTİ.

ERA TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

NARKONTEKS TEKSTİL İHR.İTH.SAN VE TİC.A.Ş.

BETA KONF.TEKSTİL İHR.İTH.SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ.

MD TEKSTİL KONFEKSİYON TURİZM SAN. VE TİC. A.Ş.

EGEDENİZ TEKSTİL SAN.VE TİC.A.Ş.

FIRATTEKS TEKSTİL SAN.VE TİC. LTD.ŞTİ.

EKPEN TEKSTİL SAN.VE TİC.A.Ş.

GNT TEKSTİL BİLİŞİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

İYA TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

EROS TEKSTİL KONFEKSİYON SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ.

CASA TEKSTİL SAN.VE TİC.A.Ş.

SINA TEKSTİL VE KONF.SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

TULİNE TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

ERTUĞRUL TEKSTİL SAN.VE TİC. LTD.ŞTİ.

LEANA TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

VERSİON TEKSTİL TURİZM SANAYİ VE DIŞ TİC.A.Ş.

TAYRA TEKSTİL SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

GMC ULUSLARARASI DERİ KİMYA TEKSTİL İNŞAAT GIDA SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ.

ECO TEKSTİL SANAYİ VE TİC. A.Ş.

MODA BRAVO TEKSTİL KONFEKSİYON SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ.

Bronz

SEYFELİ TEKSTİL DIŞ TİCARET TURİZM İNŞAAT TAAHHÜT GIDA MADDELERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

MEBA GİYİM SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

TRENDTEX KONFEKSİYON ÜRÜNLERİ TEKSTİL İTH. İHR. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

BARTATEKS TEKSTİL KONFEKSİYON İNŞAAT SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

ORİMPEX TEKSTİL A.Ş.

PASTEKS TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

BARSE TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

MAYTEKS ÖRME SAN.VE TİC.A.Ş.

ARMEY TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LTD.ŞTİ.

DEMİRIŞIK TEKS.KONF.SAN.A.Ş.

J.O.Y.TEKSTİL SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

YILMAZ KONFEKSİYON TİC. VE SAN A.Ş.

ERBA TEKS.TAS.SAN.İÇ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ.

ENRA TEKSTİL KONFEKSİYON SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ.

BELGÜ TEKSTİL ÜRETİM TİC.SAN. LTD.ŞTİ.

BENAP TEKS.TİC.A.Ş.

Y.D.S TEKSTİL SANAYİ TİCARET LTD.ŞTİ.

RUBA FERMUAR VE PRES DÖKÜM SANAYİ A.Ş.

MEYTEKS TEKS.SAN.VE TİC.A.Ş.

S.R.S.TEKSTİL SAN.VE DIŞ TİC. LTD.ŞTİ.

AS KONFEKSİYON SAN.VE TİC.LTD. ŞTİ.

ELİF CEREN DAĞITAN CKL TEKSTİL

DEMOTEKS TEKSTİL SAN.VE TİC. LTD.ŞTİ.

BAF TEKS.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. Bronz

CPR TEKSTİL KONFEKSİYON TURİZM GIDA İNŞAAT SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.Bronz

HF TEKSTİL İNŞ.DEK.SAN.VE TİC. LTD.ŞTİ.

ERİŞ GİYİM SANAYİ VE DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ.

MERGÜ TEKSTİL KONF.SAN.VE TİC. LTD.ŞTİ.

FORM KORUYUCU AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

DURAZ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

TEPAŞ TEKSTİL PAZ.VE SAN.A.Ş.

AYDIN SCV TEKSTİL GİYİM A.Ş.

YOTOTEKS TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ.

BEOTEKS TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

FELS DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ.

İMEKS TEKSTİL ÜRÜN.SAN.VE TİC. LTD.ŞTİ.

IMT DANIŞMANLIK DIŞ TİCARET VE TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

MASCULINI TEKSTİL GİYİM SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

KİĞILI GİYİM TİC.A.Ş.

TYH ULUSL. TEKS. PAZ. SAN. VE TİC. A.Ş.

EGEMTEKS TEKSTİL LTD. ŞTİ.

GERMATÜRK SPOR GİYİM SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

PIRILTEKS TEKSTİL MAKİNA SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

SÜREÇ TEKSTİL SAN.İÇ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ.

MOBY MARİNE TUR.TİC.İTH.İHR.LTD.ŞTİ.

DERİN KUMAŞ TEKS.SANAYİ VE TİC. LTD.ŞTİ.

ALNER TEKS.BOYAMA TURİZM VE İNŞ.SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.