"Dış ticarette güzel gelişmeler oluyor"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Dünyadaki tüm korumacılık rüzgarlarına, bölgemizde yaşanan istikrarsızlığa ve başta Brexit olmak üzere AB’de yaşanan dalgalanmalara rağmen, ihracatımız Ekim ayında yüzde 13,1 artışla 15 milyar 732 milyon dolar seviyesine ulaştı” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen Türkiye Tasarım Haftası (Design Week Turkey) kapsamında düzenlenen "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri" töreninde konuştu.

Pekcan, yaptığı açıklamada dış ticarette yaşanan son gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu. Bakan Pekcan, "Dünyadaki tüm korumacılık rüzgarlarına, bölgemizde yaşanan istikrarsızlığa ve başta Brexit olmak üzere AB’de yaşanan dalgalanmalara rağmen, ihracatımız ekim ayında yüzde 13,1 artışla 15 milyar 732 milyon dolar seviyesine ulaşmış, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 96,7 olmuş ve Cumhuriyet tarihinin rekoruyla yıllıklandırılmış ihracatımız da yüzde 7,9 artış ile 166,8 milyar dolara ulaştı. 2018 yıl sonu itibariyle de 170 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. Bunlar hepimizi son derece memnun eden gelişmeler ancak hedefimiz ihracat artışı sürdürülebilir şekilde uzun yıllara yaymaktır. Bunun yolu teknolojidir, dijitalleşmedir, markalaşmadır, tasarımdır. Bunun yolu yeni pazarlar, yeni, ürünlerdir. Bu doğrultuda hem ürünlerimizi hem de mevzuatımızı modernleştiriyoruz" dedi.

“TÜRKİYE’NİN ÖNÜMÜZDEKİ ON YILDAKİ HEDEFİ ORTA GELİR DÜZEYİNDEN, YÜKSEK GELİR DÜZEYİNE YÜKSELMEKTİR”

Bakan Pekcan, gerek yurt içinden, gerekse de yurt dışından tasarıma değer veren her kesimin tasarım haftasının bir parçası olmasının kendilerini heyecanlandırdığını dile getirerek, “Bu yıl tasarım ekosistem teması ile sürdürülebilir ihracat artışı ve carı açığımızın azaltılmasına tasarımın katkısı ve önemi bir kez daha vurgulanacaktır. Tasarım demek, kültür demek, medeniyet demek. 21.yüzyılda ise tasarım, sanat ve ekonominin kesişme noktasıdır; başarı demektir, kazanç demektir. Bu doğrultuda Türkiye’nin önümüzdeki on yıldaki hedefi orta gelir düzeyinden, yüksek gelir düzeyine yükselmektir. Bunun tek yolu ürettiğimizi ve dünya üzerinde sunduğumuz ürünleri teknoloji, tasarım, marka içeriğinin arttırılması, seviyesinin yükseltilmesidir. Bakanlık olarak bu vizyonda projelerimizi ve mevzuatlarımızı hazırlıyor ve güncelliyoruz. Aslında kısa zamanda oldukça güzel bir yol kat ettiğimize inanıyorum “ açıklamalarında bulundu. Konuşması sonrası TİM Başkanı İsmail Gülle, Ticaret Bakanı Pekcan’a tablo hediye etti.

(İHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.