Altın fiyatları düşecek mi, artacak mı? Uzmanlardan altın yorumları

Altın fiyatları, korona virüs pandemi süreciyle birlikte yükseliş eğilimini güçlendirdi. Dünyada artan düşük faiz ve teşvik politikalarıyla Ağustos ayının başında, ons altın 2075 dolar, gram altın ise ons tarafından gelen destekle 488 lira ile tarihi zirvelerini geçtiğimiz hafta gördü. Tarihi zirvenin ardından altın fiyatlarında sert dalgalanmalar görüldü. Sadece bir kaç günde ons altın 212 dolar birden düşerek 1863 doları, gram altın ise 55 lira düşerek 433 lirayı gördü. Aşağı yönlü sert hareketlerin ardından, tepki alımları dikkat çekti. Altın yatırımcısının kafasını düşüş devam edecek mi yoksa tepki alımları güçlenecek mi sorusu karıştırmaya başladı.

Analistler, altın ve gümüş fiyatına ilişkin ABD ve Çin arasındaki gerilim, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ve ABD'de görüşülen teşvik paketine ilişkin belirsizliğin, altının ons fiyatındaki düşüşü sınırladığını belirtti. Bugün yurt içinde Merkez Bankası'nın beklenti anketi, yurt dışında ise ABD'de sanayi üretimi ve Avro Bölgesi'nde büyüme verilerinin takip edileceğini ifade eden analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.950 doların direnç olarak öne çıktığını, gram altında ise 440-470 lira bandının izleneceğini kaydetti.

Uzmanlar, altın fiyatlarında yatırımcılarının en çok merak ettiği sorunun "Altın fiyatlarında düşüş devam edecek mi" olduğunu belirterek “Korona virüs salgın haberleriyle altın tarafında sert yükselişler görmüştük ve korona virüs aşı haberiyle de sert bir şekilde gerilediğini gördük. Bundan sonra altın fiyatları konusunda düşüşün devam etme olasılığı Dünya Sağlık Örgütü'nden gelecek açıklamaya bağlı. Eğer Dünya Sağlık Örgütü korona virüs aşısını onaylarsa düşüşlerin devam edeceğini öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.

PEKİ ALTIN BU SEVİYEYE NASIL GELDİ?

Ons altın 13 Nisan’da 1700 dolar seviyesini ilk defa geçmesinin ardından 3 ayı biraz aşkın süre sonra, 20 Temmuz’da, gün içinde gördüğü en yüksek seviye 1820,58 dolara kadar olan zaman diliminde aşağıda 1670 dolar seviyelerinde destek görürken yukarıda 1740 dolar direncini aşma denemelerinde bulundu.

Nihayetinde bu direnci kırıp sonraki adım olan 1800 dolar psikolojik direnç seviyesini de geçmesiyle birlikte 20 Temmuz’dan sonra başlayan ve bugüne kadar devam eden çok hızlı bir artış ivmesi yakalayarak sürekli rekorlar tazelediği bir süreç içine girdi. Neticede, 20 Temmuz’dan bugüne kadar olan bu seri kademeli artış ivmesinden bugünkü seviyelere gelmesi aslında çok da sürpriz olmadı.

Uzmanlar kısa vadeli teknik göstergelerin ons altının gün içerisinde 1930 – 1980 seviyeleri arasında hareket edebileceğini aktarıyor. Uzmanlar bugün ons altının alıcısının devam etmesi halinde 1966 direncini görmesi ve bu seviyenin kırılması durumunda 1996 dolar seviyesinin ikinci direnç olarak hedeflenebileceğini vurguluyor. Eğer altında tam tersine bir tablo oluşur da satışların kuvvetlenmesi durumunda ise ons altının sırasıyla 1918 ve 1888 desteklerini test edebileceği belirtiliyor.

Uzmanlar, gram altının 461 lira seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiğinin gözlemlendiğini belirtiyor. Gram altının 458 lira destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 463, 469 ve 472 liranın takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleri olduğunu ifade ediyor. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 458, 455 ve 452 destek seviyelerinin takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.