Cemal Safi kimdir? (Cemal Safi hayatı)

Cemal Safi kimdir? (Cemal Safi hayatı)

1 Temmuz 1938 doğumlu ünlü şair Cemal Safi, 17 Nisan 2018 tarihinde TOBB ETÜ Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesinde vefat etti. 10 ay önce geçirmiş olduğu beyin damar hastalığına bağlı olarak solunum yetmezliği ve ağızdan beslenememesi sebebiyle solunum cihazına bağlı ve mide tüpü ile beslenerek tedaviye alınmıştı. Ekim 2017 tarihinde TOBB ETÜ Hastanesi yoğun bakım ünitesinde yatan şair Cemal Safi’nin, son 2 ayda bilinci kapalı olarak tedavisi sürdürülmekteydi. 17 Nisan 2018 tarihinde kalp ve solunumunun durması sonucu hayatını kaybetti. 

1993 yılına kadar yazdığı şiirleri “Vuɾgun” adlı ilk kitabında yayınladı. İkinci şiir kitabı ise Sende Kalmış ismi ile yayınlandı. Şairin bugüne kadar 40 tanesi Orhan Gencebay tarafından olmak üzere, Zekai Tunca, Selçuk Tekay, Onur Akay ve Candan Erçetin gibi çok sayıda sanatçı ve besteci tarafından 150 civarında şiiri bestelendi. Eserleri ise Zeki Müren, Bülent Ersoy, Muazzez Abacı gibi çok sayıda usta yorumcu tarafından okundu. Türk Dil Kurumu tarafından Türkçeyi en etkin ve güzel kullanan şair olarak ödüllendirilen Safi, Eminescu madalyası başta olmak üzere, defalarca Hürriyet'in Altın Kelebek, Milliyet'in Yılın En Sevilen Şarkıları birincilik ödülleri ile, TRT'nin Yılın Şairi gibi sayısız ödüle lâyık görüldü.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.