Maria Ana Kilisesi restore ediliyor

Farklı din ve mezheplere ev sahipliği yapan ’Medeniyetler Beşiği’ olarak tanımlanan Hatay’da, Hristiyan vatandaşların ibadet merkezi Maria Ana Kilisesi (Meryem Ana) başlatılan restorasyon çalışmalarıyla doğal görünümüne kavuşturulacak.

Altınözü İlçesi Tokaçlı Mahallesinde bulunan Maria Ana Rum Ortodoks Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla başlatılan restorasyon çalışmalarıyla birlikte üzeri sıvayla kapatılan tarihi taşlar eski görünümüne kavuşacak.

2 yıldır restorasyon çalışması başlatabilmek için uğraştıklarını ifade eden Tokaçlı Mahallesi Muhtarı İbrahim Çilingir, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hibe edilen para ve yapılan yardımlarla beraber restorasyona başladıklarını vurguladı. Muhtar Çilingir, “Kilisemizin yıllardır restorasyona ihtiyacı vardı. Çünkü gerçekten baktığınız gibi çok dökülmüş. Her tarafı çatlamış, çatısı yıkılmış, bunun için 1-2 yıldır uğraş veriyoruz. Sağ olsunlar burada kaymakamımız, belediye başkanımız, il kültür müdürümüz. Kültür Bakanlığından hibe para başvurusu yaptık, oda çıktı. Tabi ki o yetmez, ama inşallah biz de haktan, hayırsever insanlardan para toplayarak bu kilisenin restorasyonuna başladık, Allah’ın izniyle. Ama inşallah istediğimiz parayı toplarız. Tabi ki biz de herkesten yardım istiyoruz. Bu kilisenin yani Müslüman arkadaşlarımızdan da istiyoruz, yani burası kilise, cami gibidir aynıdır. O ibadet yeri fark etmez, bizimde cami fark etmez. Yardım yapacak insanların hepsini bekliyoruz. Bu kilise için inşallah herkesin özverili olmasını istiyoruz” dedi.

“KİLİSE 4 AY İBADETE KAPATILACAK”

Kilisenin en az 3-4 ay ibadete kapatılacağını söyleyen Muhtar Çilingir, “Dışarıdan çalışılırken içeride ibadet yapılabilir ama içerideki işlem baya çok, çünkü iskele kurulması lazım. Onun için 3-4 ay ibadete kapanır. Bizde başka yerde inşallah ibadet yeri bulacağız yani köyün başka bir yerinde” dedi.

“TARİHİ TAŞLAR ESKİ GÖRÜNÜMÜNE KAVUŞACAK”

Güzel taşların üzerine sıva yapılmış, onlar kazılacak. Yeniden onarılan taşların işçiliği gösterilecek. Yani daha düzgün bir şey görünecek Allah’ın izniyle. Tarihi eser bir kilise. Dokusuna dokunamayız. Vakıflar bölge müdürlüğü kiliseyi kendisi denetleyecek. Onun için tarihi dokusuna kesinlikle dokunmayacağız. Çok dikkatli çalışacağız bu konuda. İnşallah en iyi şekilde kilisemizi bitireceğiz. 6 aylık bir süre içerisinde, öyle hedefliyoruz” açıklamalarında bulundu.

“MERYEM ANA KİLİSESİ CEMAATİ OLAN KİLİSEMİZ”

Kilise restorasyonunun Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatıldığını ifade eden Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, desteklerinden dolayı AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’a teşekkür etti. Kaymakam Uygur, “Tokaçlı Mahallesindeki Meryem Ana Kilisesinin restorasyonu Kültür Bakanlığımız tarafından başlatıldı. Adana Rölöve Anıtlar Kurulu takibinde, İl Kültür Müdürlüğümüzün kontrolünde yapılıyor. Gerçekten kötü durumdaydı. Cemaati olan bir kilisemizdi. Biraz oradaki köylü vatandaşımızın katkıları, bir miktarda Kültür Bakanlığımızın katkısıyla bunun üstesinden inşallah geleceğiz. Burada değerli milletvekilimiz eski kültür bakan yardımcımız Hüseyin Yayman Beyefendiye de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

(Mehmet Bayrak/İHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.