Rusların Türk aşkı kriz dinlemedi

Kasım 2015’de Türk-Rus krizinin ardından Türk erkeklerle evli olan yerleşik Rusların, ülkelerine dönmeyip Türkiye’de kalmayı tercih ettiği, hatta 15 Temmuz başarısız darbe girişiminde sokaklara döküldüğü ortaya çıktı.

Rusya ile 24 Kasım 2015 tarihinde yaşanan uçak krizin ardından Antalya’da Türk ile evli 40 bini aşkın Rus kadını, eşlerini bırakmayıp ülkede kalmayı tercih etti. Hatta bu Rus gelinlerin 15 Temmuz Darbe gecesi ile 30 günlük demokrasi nöbetlerinde sokaklarda Türk vatandaşlarla birlikte vatanı savunduğu ortaya çıktı. Konuyla ilgili konuşan Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı, Bırakın krizde Rusya’ya gitmeyi, biz darbe zamanında sokaklara döküldük”dedi. Türk eşini çok sevdiğini belirten yerleşik Ruslardan Oksana Mutlu ise, “Hiçbir zaman böyle bir fikrim olmadı”diye konuştu.

KRİZDE ÇAVUŞOĞLU FAKTÖRÜ

Rusya ile Türkiye arasındaki krizden, Antalya’daki Rusların çok etkilendiğine dikkat çeken Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı, ilk başlarda savaş çıkacağı konusunda düşüncelerinin olduğunu söyledi. Antalya’da tahmini 120 bin Rus’un bulunduğunu belirten Balcı, “Krizden önce insanlar çok daha rahat yaşıyordu. Hiç problem olacağını tahmin edemezlerdi. Aileleri çok mutluydu. Kriz herkesi etkiledi. Öncelikle korku yaşadık. Ne olacağını bilmiyorduk. Biz Ruslar, ‘Korkunun gözleri büyük’diyoruz. ’Savaş mı olacak?’, ’Bizim gitmemiz mi gerekiyor?’ şeklinde, derneğe gelip böyle soranlar oldu. Bizler ise her zaman bir şey olmaz dedik. Bize resmi bir şekilde evrak gelmedi. Aynı zamanda bizim derneğimizi Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ziyaret etti. Gerçekten onun sözleri buradaki yaşayan Ruslara çok güven verdi” dedi.

KRİZDE ÇAVUŞOĞLU FAKTÖRÜ

Antalya’da 40 bin kadar Türk’le evli durumda yerleşik Rus kadının olduğunu kaydeden Balcı, “Bu çok büyük bir sayı. En azından her aileden 2-3 çocuk da var. Kriz zamanında insanlar daha çok samimi oldu, aileler birbirinin değerini anladı. Çünkü çok seviyorlar birbirlerini ve çok mutlular. Dünyada böyle bir örnek yok. Bu kadar evliliği, aşkı, sevgiyi, başka hiçbir yer de bulamıyorsunuz. Gerçekten Türkiye bizi çok güzel ağırlıyor. Biz kendimizi yabancı hissetmiyoruz" diye konuştu.

“TÜRK AŞKI KRİZ DİNLEMEDİ DİYEBİLİRİZ”

Uçak krizi esnasında Türk vatandaşlarından daha çok ilgi gördüklerini belirten Balcı, "Biz kriz zamanında daha çok ilgi gördük. İnsanlar bize gelip, ‘Sakin olun, biz sizi seviyoruz’ dediler Rus-Türk evlilerden giden çok az sayıda. Onların bazıları da başka problemlerden kaynaklanıyor. Çoğunluğu burada kaldı. Türk aşkı kriz dinlemedi diyebiliriz. Giden aileler daha çok anne, babası Rus olanlar, evli olmayanlar. 60 bin Rus varsa toplamda, en fazla 2 bin kişi gitti” dedi.

“KRİZ BİTİNCE ‘OLEY’ DEDİLER”

Krizin bitmesi ve iki ülke arasında atılan olumlu gelişmelerin ardından Rusya’daki arkadaşlarının bu gelişmeyi sevinçle karşıladığını ifade eden Balcı, “Krizin ardından Rusya’daki tüm arkadaşlarım ’oley’ dedi. Türkiye’deki tatilden oldukça memnunlar. Geçen sene başka ülkeye gidip, tatil yapanlar, tecrübe yaşayanlar, tekrar yurt dışına gitmek istemiyorlar. Çünkü çok pahalı. O yüzden herkes şimdi gelmek istiyor. Rezervasyonların arttığını duydum. Başkonsolos ile de görüştüm, o da bu yıl çok Rus geleceğini söyledi” şeklinde konuştu.

2. DÜNYA SAVAŞI BAYRAMINI ANTALYA’DA KUTLAYACAKLAR

Sıcak ilişkileri daha çok ilerletmek için çeşitli projeler yaptıklarını da anlatan Balcı, Antalya’da 9 Nisan’da Rusya Olimpiyatları, 30 Nisan’da da ‘Güneş Çocukları Festivali’düzenleyeceklerini açıkladı. Rusya’nın en önemli bayramlarından birisi olan 2. Dünya Savaşı Zafer Günü’yle ilgili Antalya’da 9 Mayıs günü kutlama yapacaklarını dile getiren Balcı, tüm Rus ve Türk vatandaşlarını bu etkinliklere katılması için davet etti.

“BİZ RUS-TÜRK İNSANLARIZ”

Son olarak kriz döneminde yerleşik Ruslar’ın Antalya’da kaldıklarına vurgu yapan Balcı, “Bırakın krizde Rusya’ya gitmeyi, aslında biz bu ülkeyi çok seviyor ve değer veriyoruz. Biz de Türk olduk. Mesela darbe zamanında biz de sokaklara döküldük. Demokrasi nöbetine de katıldık hep beraber”Ben sadece Rus’um demiyorum, ben sadece Türk’üm de demiyorum. Biz Rus-Türk insanlarız” diye konuştu.

"EŞİMİ SEVİYORUM. HİÇ BİR ZAMAN GİTMEK GİBİ BİR FİKRİM OLMADI"

Türk vatandaşıyla 7 yıldır evli olan yerleşik Rus Oksana Mutlu ise kriz döneminde Rusya’ya gitmeyi hiç bir zaman düşünmediğini söyledi.

Oksana Mutlu,“Eşimle konuştuk. Benim eşim bana destek verdi. Antalya’da oturan Türkler de destek veriyordu. Herhangi bir kötü tepki görmedik. Sürekli konuştuk, ‘neden oldu’, ‘nasıl devam edeceğiz’ diye. Bizim için çok önemliydi bu dostluk. Rusya’da akrabalarım, arkadaşlarım soruyordu sürekli, ‘gelmek istiyor musun, ‘bırakmak istiyor musun’ diye. Yok dedim. Hiçbir zaman böyle bir fikrim olmadı. Eşimi seviyorum. Kriz döneminde bile kardeşimle, yeğenim geldi buraya. Burada rahat yaşıyorlar. Şimdi oradaki arkadaşlarım merak ediyor, şuanda bir problem var mı diye, hepsini davet ediyorum. Gelin, bakın ne kadar güzel cennet gibi bir yer burası” dedi.

(Suat Metin - Harun Erdoğdu/İHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.