Raylar Abdülhamid Han için yenilendi

Sultan Abdülhamid Han’ın Hicaz Demiryollarını yaparken Peygamber Efendimize hürmeten gürültüyü en aza indirmek için başlattığı çalışmanın aynısı İstanbul’da Sultan’ın kendisi için yapıldı.

Sultan II.Abdülhamid Han’ın Hicaz Demiryollarının Medine bölümünün inşası esnasında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) manevi şahsına hürmeten gürültü ve titreşimin önüne geçilecek çalışmalar yapılmasını istemişti. Bu çalışmalardan istinaden yola çıkan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, II.Abdülhamid Han’ın kabrinin bulunduğu Çemberlitaş’taki tramvayın sesini en aza indirmek için proje başlattı. 81 gün süren çalışmalar neticesinde II.Abdülhamid Han’ın kabrinin bulunduğu bölgedeki demiryolu altyapısı, gürültüyü minimum seviyeye indirecek malzemeler kullanılarak tamamen yenilendi. Çalışmalar kapsamında makinistin korna çalmasını engellemek için rayların kenarları ışıklı yaya uyarı sistemi kuruldu.

İLK AŞAMADA DEMİRYOLU ALT YAPISI YENİLENDİ

Abdülhamid Han Türbesine gelen titreşimi minimum seviyeye indirmek için bölgedeki ray bağlantı elemanlarının daha az titreşim değerlerine sahip bağlantı elemanlarıyla değişimi yapıldı. Abdülhamid Han Türbesine hat projesi 1.yol’ da 145 metre, 2.yol’ da ise 161 metre hat revizyon çalışması yapıldı. Ayrıca türbe önünde toplam 150 metre ray değişimi yapılmıştır. Bölgede ayrıca her iki yolda üstyapı ile beraber Elektrik ve Elektronik birimlerinin kablo altyapıları tamamen yenilendi.

RAYLARA IŞIKLI YAYA UYARI SİSTEMİ KURULDU

Divanyolu Caddesi üzerinde Türbedar Sokak ile Bab-ı Ali Caddesi arasında kalan 75 metrelik ray hattı bölümüne boylu boyunca zemine gömülü kırmızı renkli power led üniteleri döşenerek tramvay kavşak sinyalizasyonuna entegrasyonu sağlandı. Bu sayede tren geçişleri sırasında led ışıklı uyarı sistemi devreye girecek ve yayaları tren kornası olmaksızın görsel olarak uyarılması sağlandı. Bu uyarı sistem tarafından, yavaş hareket etmek durumunda olan yaşlı, engelli, bebek arabalı vatandaşlarımızın dahi geçişini tamamlamasına fırsat verecek kadar erken yapılması öngörüldü. Ayrıca kırmızı renkte yanan power ledler ile dalgın ya da müzik dinleyerek yürümekte olan vatandaşlarımızın da tren geçişi sırasında dikkati çekiliyor. Çalışmalar ise 28 gün sürdü.

Vatandaşlar ise uygulamaya hayran kaldı. Yeni yapılan sistemi çok beğendiğini ifade eden Doğan Özen” Çok güzel olmuş. Sultan Abdülhamid Han efendimize rahatsızlık vermiyor. Çok hoşuma gitti. Tramvay geçişinde kırmızı ışık yanıyor ve vatandaşı uyarıyor. Çok güzel bir hizmet ”dedi.

(İHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.