YÖK’ten yabancı dil sınavı açıklaması

Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek öğretim üyesi temininde güçlük çekilen özellikli alanlarda, “mesleki hüviyetleriyle temayüz etmiş kişilerin” merkezi sınav ve yabancı dil şartı aranmadan öğretim görevlisi olarak istihdam edilmesine imkan tanınacak.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yetkililerinin yaptığı bilgilendirmeye göre, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderdiği “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esasalar Hakkında Yönetmelik” “öğretim üyesi dışındaki” öğretim elemanlarını kapsıyor. Yapılan yeni düzenlemeyle uzun yıllardır endüstri tarafından akademiden talep edilen hususlar da dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek öğretim üyesi temininde güçlük çekilen özellikli alanlarda, “mesleki hüviyetleriyle temayüz etmiş kişilerin” merkezi sınav ve yabancı dil şartı aranmadan öğretim görevlisi olarak istihdam edilmesine imkan tanınıyor. Fakat bu, “adayların herhangi bir sınava tabi olmayacağı” anlamına gelmiyor. Üniversitelerin yapacağı sınav devam edecek. Burada “beceriye dayalı alanlar” başta olmak üzere bazı özellikli alanlarda uzmanlığı öne çıkaran ve bu alanlarda yetkin insanlara “üniversitenin yapacağı alan sınavında” diğer adaylarla birlikte yarışma şansı verilerek akademiye katkı sağlaması amaçlanıyor.

Örneğin, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde ilan edilen bir öğretim görevlisi kadrosuna hem bu alandan mezun ve merkezi sınav ve yabancı dil puanlarına sahip olanlar hem de mesleğinde temayüz etmiş ancak bu sınava girmemiş olanlar başvuru yapabilecek; üniversitenin yapacağı sınavda başarılı olan aday öğretim görevlisi kadrosuna atanacak. Fakat bu alanda yetkin usta bir aşçının birikiminden ve yetkinliğinden -öğretim üyesi olarak değil- öğretim görevlisi olarak yararlanılması söz konusu ise, bu kişiyi sayısal bilgi ve becerilerin sorgulandığı ALES ve yabancı dil sınavına girme zorunluluğu aranmayacak.

Aynı şekilde Atçılık ve Antrenörlüğü Programında (eski adıyla Nalbantlık) tecrübesinden yararlanılmak istenilen bir kişiyi ALES ve yabancı dil sınavlarına girmeye zorlamak bu yetkinliklerden yararlanılamaması anlamına gelmekte idi. Anadolu’da yok olmaya yüz tutmuş bazı meslekler için de aynı durum söz konusu olacak.

Bu alanların hangi alanlar olduğuna her üniversite kendisi karar vermeyecek, endüstri talepleri ve görüşleri dikkate alınarak alanlar YÖK tarafından belirlenerek ilan edilecek.

(İHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.