Suriye’deki karmaşık savaş tablosu

Suriye’de 2 bin 738 gündür süren iç savaşı durdurmak adına bölgeye inen devlet ve örgütler, ortaya karmaşık bir savaş tablosu çıkardı. Açılan her yeni cephe bu tabloyu daha da karmaşık hale getirmeye devam ediyor.

Dünyanın en uzun süreli iç savaş yaşayan ülkelerinden biri olarak tarihe geçen Suriye’deki savaş artık bir iç savaş olmaktan çok adeta Üçüncü Dünya Savaşı statüsü kazandı. ABD’nin dünyanın süper gücü olduğunu kanıtlama, Rusya’nın Akdeniz’deki varlığını sürdürme, İran’ın mezhep liderliği unvanını elinde bulundurma, Türkiye’nin ise DEAŞ ve PKK gibi terörist yapılardan kurtulma, sınırlarını garanti altına alma adına müdahil olduğu Suriye’deki savaşta, rejim yanlısı ve rejim karşıtı olmak üzere 121 çatı farklı örgüt ve bunların altında yapılanan 2 binden fazla grup birbirleriyle çarpışıyor. Suriye’de 6 ülke direkt, 23 ülke ise dolaylı olarak savaşın içinde yer alıyor. Birçoğu özel ordu mensubu olmak üzere 82 ülkeden binlerce savaşçı da burada Rusya, İran, Suriye rejimi, Hizbullah, ABD, DEAŞ, El-Kaide ve PKK saflarında yıllardır çarpışıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), NATO, Arap Birliği ve asli görevi barışı sağlamak adına kurulan daha birçok uluslararası yapının izlemekle yetindiği savaşı durdurma adına Astana, Cenevre, Soçi ve BM’de zirveler düzenlendi. Ancak hiçbirinden sonuç çıkmadı. Suriye’de 7 yıl 5 ay 28 gündür süren iç savaşta; Halep, Guta, Hama, Humus, Dera gibi birçok yerleşim alanı kimyasal silah, hava bombardımanı ve sokak çatışmalarında yerle bir oldu. Yaşanan olaylarda 600 binden fazla insan hayatını kaybetti, 7 milyondan fazla insan da 47 ülkeye yayılarak mülteci durumuna düştü. Şimdi ise kimyasal saldırı endişesi bulunan İdlib’de de göç dalgasıyla milyonlarca insanın mülteci durumuna düşme tehlikesi gündemde.

(İHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.