Srebrenitsa soykırımı 23. yılında anıldı

Srebrenitsa’daki Potoçari Şehitliği’nde düzenlenen cenaze törenine Bosna-Hersek ve Türkiye başta olmak üzere bölgeden ve dünyanın dört bir yanından on binlerce kişi katıldı. Törenlerde Türkiye’yi Adalet Bakanı Abdülhamit Gül temsil etti. Tören alanına gelen Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Bakan Gül ve beraberindeki Türk heyeti, Srebrenitsa Şehitleri Anıtı’na Bosnalı Müslümanların sembolü olan zambak çiçeği bıraktı.

Ardından Bosna Hersek Reis’ul Uleması Husein Kavazoviç’in kıldırdığı cenaze namazı sonrasında kimlik tespitleri bu yıl yapılan 35 cenaze, dua ve tekbirler eşliğinde toprağa verildi.

Bosna Hersek polisinin güzergah boyunca yoğun güvenlik önlemleri aldığı gözlenen organizasyona Srebrenitsa’dan soykırım olarak bahseden sayılı Sırp siyasetçilerden Çedomir Yovanoviç’in de katılması dikkat çekti. Muhalif politikacı Çedomir Yovanoviç, ülkesi Sırbistan’a Srebrenitsa soykırımını tanıma çağrısı yaptı. Bosna Hersekli soykırım kurbanlarının bir defa öldüklerini lakin soykırımı reddedenlerin bu tutumlarıyla her gün öldüklerini söyledi.

35 cenazenin kalıntılarının defnedilmesiyle birlikte Potoçari’ye defnedilen soykırım kurbanlarının toplamı 6 bin 575 oldu. Binden fazla cenazeye ait kalıntıların kimlik tespiti hâlâ devam ediyor.

(İHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.