Rusya Mısır’a nükleer santral inşa edecek

Rusya, Mısır’a nükleer enerji santrali kuracak.

Darbeyle Mısır’ın başına geçen Abdulfettah El Sisi ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Soçi’de bir araya geldi. Soçi’de gerçekleşen resmi görüşmede Putin ile Sisi iki ülke arasındaki yatırım ve ekonomik ilişkilerin arttırılması konusunda anlaşma sağladı. Vladimir Putin, “Dün akşamdan itibaren Sayın Sisi ile birlikte gayri resmi görüşmeler gerçekleştirdik. Bugün ise kendisiyle, ikili ilişkiler ve uluslararası politikaya dair geniş kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik” dedi.

TİCARETTE RAKAMLAR ARTIYOR

Putin, basın toplantısında Mısır ile ticari ilişkilerin arttığına dikkat çekerek, “Ülkelerimiz arasında ilişkilerin başarılı bir şekilde arttığını belirtmek isterim. Ağustos ayında Mısır ile Sovyetler Birliği arasında ilişkilerin başlangıcının 75. Yılını Sovyetler Birliği’nin yasal halefi olan Rusya ile kutladık. Mısır ile ekonomik bağlarımız hızla güçleniyor. Geçtiğimiz yıl ticarette iki ülke arasında ciromuzun yüzde 62 oranında arttığını gördük. Bu yılın ilk 6 ayında ticari ciromuz yüzde 28 oranında arttı. Bu rakamlar bizim tarafımızdan memnuniyet vericidir. Elbette ki bu ilişkilerin daha da artması için çeşitli projeler üzerinde çalışıyoruz. Mısır ile tarım, sanayi, sanayi makineleri ve üretim ekipmanları üzerinde ticari yatırımlar yaparak ticaretimize çeşitlilik katacağız” ifadelerini kullandı.

NÜKLEER SANTRAL VE TEKNOLOJİ PARKI KURULACAK

Rusya’nın Mısır’da yapacağı yatırımlardan bahseden Putin, “Bizim Mısır ile büyük projelerimiz var. Bu projelere nükleer enerji santrali ve teknoloji parkının kurulması da dahildir. Karşılıklı olarak savunma ve dışişleri bakanlıklarımız “2+2” formatında işbirliği komisyonları oluşturdu. Ben Rusya’da dostlarımızı görmekten ve Soçi’de bölgesel konuların ele alınmasından dolayı mutluyum” ifadelerinde bulundu.

“RUSYA İLE MISIR ARASINDA DİREKT UÇUŞLAR BAŞLAYACAK”

Putin’in ardından söz alan Sisi, Rusya ile Mısır arasında gelişen ticarete değinerek, “Sayın Başkanın bahsettiği gibi Mısır’ın El Dabaa şehrinde nükleer santralin kurulması, Mısır’da Rus sanayi bölgesinin kurulması ve turizm konularında görüşmeler gerçekleştirdik. Rusya ve Mısır olarak karşılıklı başkentlere doğrudan uçuşların başlatılması konularını ele aldık. Diğer taraftan terörizmle mücadele konusunda ortak çalışmaları ele aldık” dedi.

(İHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.